България
 

България се намира в Югоизточна Европа, в североизточната част на Балканския полуостров. Територията й е разположена между 44°13’ и 41°14’ северна ширина, 22°22’ и 28°37’ източна дължина. Тя е европейска, балканска, черноморска и дунавска страна. Това географско положение я поставя на кръстопътя между Европа, Азия и Африка.
Общата дължина на българските граници е 2245 км. От тях 1181 км са сухоземни, 686 км са речни и 378 км са морски. България на север граничи с Румъния, на изток – с Черно море, на юг – с Турция и Гърция, и на запад – с Македония¹ и Сърбия. Разстоянията между София и столиците на съседните балкански държави са: Скопие – 239 км, Белград – 374 км, Букурещ – 395 км, Атина – 837 км, Анкара – 1012 км.
Територията на България се отличава с разнообразен релеф, който съчетава низини, равнини, хълмисти и платовидни земи, речни долини, котловини и разнообразни по височина планини. Около 70% от територията на страната е заета с равнинни и хълмисти земи, а 30% – с планини. Средната надморска височина на територията на страната е 467 м, която като цяло се понижава от юг на север и от запад на изток.
Битът и културата на българската нация са формирани в течение на хилядолетия. Разположена на кръстопътя между Европа и Азия, земята на България е населена от дълбока древност. Траките, илирите и гърците са тези, от които славяните и древните българи наследяват висока антична култура. Всички народи, живели по тези земи - траки, римляни, славяни, българи - оставят своя отпечатък в световната културна съкровищница. Не случайно тук се е зародила първата европейска цивилизация.
Българската кухня е изключително разнообразна и вкусна. В нея присъстват много салати, тестени изделия, яхнии, както и специфични ястия, които можете да вкусите само в определени райони на страната. Много от ястията се приготвят по стари рецепти, предавани от поколение на поколение векове наред.

Най-характерните продукти, с които България е известна в цял свят, са киселото мляко и бялото саламурено сирене. Под различна форма те винаги присъстват на българската трапеза.

Град Обзор 

Град Обзор се намира на границата между Варненска и Бургаска област. Разположен е в залив, който започва на север от нос Св. Атанас, а на юг достига до Еминската планина. Курортът Обзор се намира на панорамния път, свързващ Южното и Северното Черноморие, на 65 км южно от гр. Варна и на 6 км от гр. Бяла. От Бургас е отдалечен на 74 км, а от Несебър на 37 км.
Градът е с население около 2000 души. Климатът е умереноконтинентален, а средната юлска температура е 23° С.
Плажната ивица на курорта е дълга около 10 км и широка от 20 до 60 м. Особено красиви са южният плаж и плажът „Иракли”. Пясъкът е зърнест, със златист цвят.
Обзор е едно от най-древните селища на брега на морето. Многобройните архитектурни и керамични фрагменти, които са открити в района на града, и останките от крепостни стени свидетелстват за неговата хилядолетна история. Първото селище по тези земи е тракийско и името му е било Навлохос. Елините основали тук Хелиополис (слънчев град) през I хилядолетие пр.н.е. По-късно тук се е намирала лятна резиденция на византийските императори. Римляните издигнали тук храм на Юпитер и построили крепост, която да брани морските им търговски пътища между Константинопол и Дунав. Днес в малкия парк на Обзор са изложени останки от колони, капители и статуи от римския храм на Юпитер. По-късно българите построили тук крепостта Козяк, чиито останки се намират на около 3 км от Обзор. Руините на крепостните основи и останки на кули по ъглите личат и в наши дни в местността Калето.
По времето на Османската империя на тази територия възниква селището Гьозекен (Обзор на турски). През 1934 г. името на селото било заменено с Козяк град, а от 1936 г. то се казва Обзор.
Обзор е обявен официално за град на 9 септември 1984 г.

Сол Луна Бей Ризорт


С изглед към Черно море и с една прекрасна гледка, хотел Сол Луна Бей Ризорт е разположен директно на финия пясъчен плаж, сред непокътната природна красота между планините и морето.
Хотелът е уникална ваканционна дестинация, особено подходящ за семейства и двойки. Уединеният курорт е много подходящ за разходки по живописния бряг и за водни спортове. Новооткритият хотелски аква парк предлага незабравими забавления с вода за всички свои гости. Той разполага с 4 пързалки с 3 басейна и отделен детски басейн с две пързалки за най-малките.
Аква паркът също е домакин на малък музей - добре запазени керамични изделия (6 век), разкрити по време на конструкцията на аква парка на Сол Луна Бей Ризорт, като са експонирани заедно с местните артефакти, открити по време на изкопни работи в района на Бяла.
Разнообразието от напитки и закуски от баровете, интернационална кухня в основния ресторант, както и специалитети от тематични ресторанти са идеалното допълнение към пълната почивка.

Хотелът предлага просторни и светли общи части, елегантни и стилно обзаведени стаи, оборудвани с удобни мебели в топло-тонални нюанси.

Летищна информация


Летище в

Разстояние до ОБЗОР

Придвижване с кола

Уебсайт

 

гр. Варна 

65 км.

57 мин.

http://www.varna-airport.bg/

гр. Бургас

60 км.

1 ч. и 5 мин.

http://www.bourgas-airport.com/

гр. Пловдив

322 км.

3 ч. и 28 мин.

http://www.sofia-airport.bg/

гр. София

446 км.

4 ч. 32 мин

http://www.plovdivairport.com/


Информацията е взета от:
Официалния туристически портал на България http://bulgariatravel.org/bg,
Официалния уебсайт на хотел „Сол Луна Бей Ризорт“ https://www.melia.com/en/hotels/bulgaria/obzor/sol-luna-bay-all-inclusive/index.html